Sofia Lundgren tycker att allt är fel med skolmaten på Hagaskolan i Umeå. Foto: TT/SVT.

Skolmaten sågas av föräldrar

Publicerad

Maten tar slut, ersättningsmaten är kall, det är smutsiga glas och tallrikar, salladsbuffén består av oliver och majs och personalen är otrevlig. Så beskriver föräldrar till högstadiebarn på Hagaskolan i Umeå situationen i skolmatsalen.

– Allt är fel, säger Sofia Lundgren, som har en dotter som går i åttan på Hagaskolan.

För sex år sedan utsågs skolmaten på Hagaskolan till Sveriges bästa skolmat. Hagaskolan var en av tolv skolor i landet som fick utmärkelsen stjärnrestaurang av Skolmatens vänner.

Får äta kall mat

Men nu är hurraropen borta. Sofia Lundbergs dotter Alma och hennes vänner är väldigt missnöjda med maten.

– När dom kommer till matsalen räcker inte alltid maten. Då går personalen och värmer mat, men den är inte ens varm, säger Sofia Lundberg.

Enligt Alma har det varit problem med maten ända sedan hon började på Hagaskolan för ett och ett halvt år sedan. Hon berättar att glasen är smutsiga och att personalen är otrevlig.

– De kan säga ”Ni får ta det som finns” och ”är du verkligen vegetarian”. Det är mycket runt hur personalen beter sig mot eleverna som inte är okej, säger Sofia Lundberg.

Erkänner smutsiga tallrikar

Matfrågan har tagits upp på föräldramöten och föräldraråd. På ett möte i september arbetade grupper fram förslag – men inget hände.

Det är Umeå kommuns Måltidsservice som lagar maten på Hagaskolan och serverar den. Lena Sundelin som är driftsansvarig i köket är oförstående inför kritiken.

– Förra veckan tog pannbiffarna slut, men då hade vi köttbullar och prinskorv istället, säger Lena Sundelin.

Måltidsservice centralt har inte fått in några avvikelserapporter enligt Ulla Dellkrans, chef för Måltidsservices.

Lena Sundelin medger att tallrikar, glas och bestick kan vara smutsiga någon gång, men att de kontrollerar dem varje dag. Att personal skulle bete sig dåligt mot barnen känner hon inte alls igen.

– Det är något som har kommit fram nu, men vi kommer att se över vad som har hänt. Vi jobbar dagligen med bemötandet, säger hon.

Rektorn vill styra upp

Max Bohman är ny högstadierektor sedan nyår och nu ska han ta tag i klagomålen. Enligt den förre rektorn var frågan uppe så sent som i december på föräldraråd och efter det bjöds föräldrarna in att besöka matsalen och själva prova maten. 

Men nu ska den nye rektorn ta frågan vidare. På måndag ska han träffa elevrådet för att få deras bild, men han vill även inrätta ett permanent forum för matfrågan.

– Måltidsenheten har efterlyst någon form av matråd och jag ska lyfta frågan med elevrådet, säger Max Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.