Internet stängs ner för att stoppa fusk på prov. Foto: SVT.

Skolor stänger av internet – för att stoppa fusket

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Umeå kommuns skolor stänger tillfälligt sina nätverk för att förhindra fusk i de nationella proven. Nu rekommenderar Umeå kommun att skolorna inte slentrianmässigt stänger av nätverken. 

– Det är rektor som beslutar, det är upp till dem göra individuell bedömning, säger biträdande utbildningsdirektören Niklas Wallmark till SVT Nyheter Västerbotten.

Wallmark ser rekommendationen som bra, men poängterar att den inte är inte tvingande.

– Om rektor väljer att stänga av, då stänger du av för en hel skola och vill man fuska kan man fuska ändå. Det vet både du och jag.

De nationella proven görs i årskurs 3, 6 och 9 samt i gymnasiet och ska fungera som ett stöd för läraren i betygsättningen och den fortsatta undervisning.

Facit läcker ut

Frågan om fusk i samband med de nationella proven diskuteras livligt varje år. Omfattningen är något oklar men vid ett tillfälle för två sedan läckte facit ut till ett prov i matematik på gymnasiet. Spridningen gick i ilfart på sociala medier och SVT:s Uppdrag granskning tittade närmare på frågan i höstas.

Umeå kommun väljer nu att avråda skolorna från en metod som brukar användas, den som går ut på att försöka hindra elever från att surfa på nätet i samband med proven. Men att släcka ned nätverken påverkar alla elever, även de som inte skriver nationella prov. 

Alternativet kan bli fler skrivvakter och att kontrollera den tekniska utrustningen.

Vad är bäst?

– Jag har inget bra svar på den frågan. Det tål att diskuteras, för det är en svår fråga, säger Lena Sundh, skolområdeschef för Umeås norra delar med Ersboda och Marie-områdena.

Hon tror inte att fusk förekommer och säger att lärarna är vana att genomföra proven. Men när fler digitala hjälpmedel används måste man vakta under proven på ett annat sätt.

– Vi bör ha koll på var eleverna befinner sig. Och var i klassrummet man som vuxen placerar sig för att kunna se datorskärmarna.

Viktigt fråga

Skolor i Lena Sundhs område har stängt av nätverken i samband proven tidigare. Även skolområdeschefen för Umeås södra stadsdelar Pelle Eklund säger att skolor i hans område använt metoden att stänga nätverk för att förhindra fusk.

– Det är givetvis en jätteviktig fråga. Det är viktigt att det ska vara rättssäkert. Vi ska diskutera det nästa vecka.

Inför årets nationella prov säger råden från Umeå kommuns högsta skolledning följande: Vi rekommenderar att man inte rutinmässigt stänger av hela skolans nätverk.

Kommunen vill hellre se fler skrivvakter och att de datorer som används kontrolleras. Eleverna ska ha dem i flygsäkert läge med skärmarna vända mot skrivvakterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.