Foto: SVT

Skolorna i Lycksele – rena cirkusen

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolorna i Lycksele kommun behöver spara 10 miljoner kronor. Men förslaget att alla barn från årskurs 4 ska gå i skola i centralorten har skapat oro ute i byarna.

Än är det bara ett utredningsuppdrag. Men det har inte fallit i god jord i berörda byar – Umgransele, Knaften och Hedlunda.

– Det är en tragisk utveckling. Varför ska man ta våra barn från en fungerande skola och flytta in dem till stan, vad vinner man på det? frågar sig Annika Nordenstam och andra föräldrar i Knaften.

”Vi har lokalbehov”

Tanken är att byskolorna ska bli F-3 skolor, alltså förskola till och med årskurs 3. Från årskurs 4 ska alla elever in till Lyckseles grundskolor.

Från och med årskurs 6 ska de gå på Finnbackaskolan, och eleverna i årskurs 9 hamnar på Tannbergsskolan, som nu är gymnasieskola.

– Vi har lokalbehov för årskurserna 1-6 i tätorten, men står med tomma lokaler på Tannbergsskolan. På det här sättet kan vi lösgöra lokaler utan att behöva bygga nånting nytt, säger Samuel Lundström, som är verksamhetschef för grundskolorna i Lycksele kommun.

Men han betonar att det inte bara är ekonomiska orsaker som ligger bakom utredningen, som ska vara klar i december.

– Vi måste klara skollagens krav på behörighet. Gör vi inget kommer kostnaderna för byskolorna att öka eftersom vi behöver fler lärare där ute för att vi ska få behörighet i alla ämnen, säger Samuel Lundström.

”Byn växer – känns konstigt”

Men ute i byarna är man skeptisk till de tänkta förflyttningarna av skolbarnen.

– Börjar det bli ont om barn på skolan måste man givetvis vara realistisk och tänka sig en flytt, men när byn växer känns det väldigt konstigt att man ska flytta barnen in till stan, tycker Sara Granberg, en av skolbarnsföräldrarna i Knaften.

– Det är tråkigt att det alltid ska tas på byarna, säger Martin Berglund i Umgransele.

– Vi har varit med om det här förr, och den gången var det en skola i tätorten som fick dra ned. Och det var det bästa som hänt, för där kanske man kan spara pengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.