Skrek nedsättande ord mot muslimer – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man döms nu vid Umeå tingsrätt till en månads fängelse för att bland annat ha slagit och hotat en polis i samband med att han predikat i centrala Umeå och skrikit nedsättande ord mot muslimer och homosexuella.

Under förra året har polisanmälningarna haglat in mot två män som skrikit nedsättande ord mot muslimer och homosexuella. Polisen inledde en förundersökning och männen åtalades senare vid Umeå tingsrätt. Tillsammans åtalades de två männen för sju fall av hets mot folkgrupp.

En av de två männen döms nu för våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och medhjälp till hets mot folkgrupp. Påföljden blir en månads fängelse. Den 8 april meddelades en deldom mot den andre mannen för hets mot folkgrupp.

Mannen har erkänt att han predikat, men erkänner inte att han begått något brott. Han nekar även att han brukat våld mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.