Foto: Kallestad, Gorm/TT

Skrev ut hundratals starka piller till patienter

Uppdaterad
Publicerad

Kritik riktas mot en läkare i Västerbotten som skrivit ut frikostigt med narkotiska läkemedel till flera patienter utan att följa upp nog ofta hur de mått. Enligt IVO kan omfattningen leda till beroende.

En läkare i Västerbotten kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) då narkotiska läkemedel skrivits ut till flera patienter. Förskrivningen av läkemedel har skett i en omfattning som kan leda till beroende och läkaren har inte haft en regelbunden patientundersökning, skriver nyhetsbyrån Siren.

Läkarens förklaring: stabila personer

Under samtal med IVO har läkaren förklarat att flera patienterna var kända sedan tidigare som stabila personer som inte överdoserar läkemedel.

Under halvåret som granskats har läkaren delat ut beroendeframkallande läkemedel som bland annat Citodon, Ketogan, Zolpidem och Oxascand. IVO menar att läkaren skulle träffat patienterna mer än en gång under halvårsperioden.

När det handlar om narkotiska läkemedel till samtliga patienter så krävs uppföljningar för att stämma av med patienten. Läkaren skrev vid ett tillfälle ut 250 tabletter Tradolan till en person som läkaren bedömde som stabil.

Läkaren ska granskas

Efter kritiken så har läkaren minskat sin utskrivning av beroendeframkallande läkemedel och vid IVO:s uppföljning så syntes en förbättring hos läkaren även när det gäller recepttext. Därför har IVO tagit beslutet att inte lämna en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Däremot tänker IVO granska läkaren under våren 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.