Foto: TT

Skulle behandlas för cancer – fick influensavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Istället för den medicin som var ordinerad fick en patient som nyligen behandlats för cancer influensavaccin injicerat. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria.

Det var i mars i år på ett äldreboende i Malå kommun som en undersköterska skulle ge en patient som nyligen behandlats för cancer en injektion. Medicinen som skulle ges var ett läkemedel som används för att stimulera produktionen av vita och röda blodkroppar efter avslutad cytostatika behandling.

”Det är allvarligt”

En sjuksköterska bad en undersköterska att ge medicinen till patienten. Men undersköterskan tog fel medicin ur kylskåpet, av misstag tog hon istället influensavaccin.

– Det är allvarligt när läkemedel förväxlas. Vi ser allvarligt på det och vi jobbar på att det inte får upprepas fler gånger, säger Oksana Renström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Malå.

Händelsen anmäls

När patienten fått läkemedlet konstaterades missen och en läkare kontaktades. Efter händelsen har det visat sig att undersköterskor i kommunen gett den här typen av läkemedel trots att det normalt är en sjuksköterskeuppgift. Men efter händelsen har läkemedelsrutinerna skärpts.

– Vi har vidtagigt åtgärder och skärp rutinerna. Undersköterskor ger inte mer av den här läkemedlet utan det ligger nu på sjuksköterskorna, säger Renström.

Händelsen anmäls nu enligt Lex Maria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.