Foto: SVT.

Han sätter de förbisedda barnen i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens museum i Umeå avslutar konstsäsongen med en samlingsutställning av Knutte Wester. Genom skulptur, teckningar och film sätter han de ofta förbisedda barnen i fokus; flyktingbarn, asylsökande och barnhemsbarn.

Knutte Wester, 36, är uppvuxen i Eskilstuna och utbildad vid konsthögskolan i Umeå. Efter studierna öppnade han ateljé i Boliden, där han fick kontakt med flyktingbarnen i samhället.

Mötet med pojken blev en vändpunkt

Mötet med pojken Gzim från Kosovo blev en vändpunkt i Westers liv. I nio år arbetade han med en film om Gzim. Filmen hade premiär på en filmestival i Kosovo och har även visats i svensk teve.

Sedan 2005 har Knutte Wester årligen haft flera utställningar runt om på svenska konstscener och i Europa.

Släpper bok

I samband med vernissagen på Västerbottens museum släpps också Knutte Westers bok Ofrivilliga nomander. Knutte Westers verk visas året ut och en rad program kommer att anordnas i anslutning till  utställningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.