Döda fåglar lämnades mitt i Kittelfjäll. Foto: Malin Lundqvist.

Makaber upptäckt – fågeldelar låg utspridda

Uppdaterad
Publicerad

Malin Lundqvist fick en smärre chock när hon besökte sopstationen i Kittelfjäll. På platsen hade någon dumpat slaktavfall.

– Det var riktigt äckligt, säger hon till SVT.

Det var för en dryg vecka sedan som Malin Lundqvist gjorde den makabra upptäckten. På sopstationen, som ligger mitt i Kittelfjäll, hade någon lämnat sopsäckar med slaktavfall från fåglar.

– Det stack upp ben ur påsen och det låg vingar på marken, berättar hon.

Har hänt tidigare

Enligt Lundqvist är det inte första gången som avfall lämnas på fel ställe.

– Det är vidrigt och fruktansvärt farligt. Det finns ju en smittorisk, säger hon.

Djur hade sökt sig till platsen och börjat dra fram fågeldelarna. Malin Lundqvist kontaktade flera personer på kommunen och även länsstyrelsen. Dagen efter skickades en kommunanställd till platsen för att ta bort avfallet.

– Det luktade inte så trevligt. Men den här gången hann det inte bli mask i påsen. Till slut vandrar påsarna iväg av sig själva, säger hon.

Har hittat sprutor och spritflaskor

Fågeljakten lockar många turister till Västerbottens fjällvärld varje år. Jägarna skär ut hjärtat och bröstet på fåglarna, men lämnar ofta resten.

Lundqvist tycker att kommunen borde informera turister bättre om var man ska lämna sina sopor och avfall.

– Kittelfjäll ska vara en turistort dit alla kan komma. Då ska man inte behöva mötas av den här synen.  Det finns för dålig information om hur man ska bli av med soporna och kommunen borde se över detta ordentligt, säger hon.

Hon berättar också om andra sopor som dumpats lite överallt.

– Jag har hittat spritflaskor, diabetessprutor och batterier på vägen. Det är farligt både för djur och barn, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.