Träskfotbolls-SM är igång i Storuman. Foto: SVT

SM i träskfotboll har startat

Uppdaterad
Publicerad

Fredag kväll startade SM i ”Swamp soccer” i Storuman. Blötmyrarna är redo för gyttjiga fotbollsspelare och SVT är på plats.

Avsparken mellan Fake Madrid och Tigerhawks har gått och årets upplaga av Swamp soccer är igång. Träskfotboll har sitt ursprung i Finland men har blivit ett återkommande sommarevent i Storuman. Arrangören vet varför:

– This is Norrland! Vad är bättre än att fly myggen och spela fotboll på blötmyren, säger Harald Kristiansen.

Tretton lag är anmälda och i kväll är det kval, medan SM-medaljerna delas ut på lördagen. Den viktigaste regeln är att lagen har kul.

– Annars får de inte vara med. Det är på skoj och ska inte vara för allvarligt, säger Kristiansen.

Gonza-Ra uppträder

Evenemanget brukar locka storpublik och en rad andra aktiviteter erbjuds under helgen. Bland annat tävlas det i Swamprun och Swampjump, 400 meter löpning respektive längdhopp i gyttja, och i kväll uppträder artisten och hemmasonen Gonza-Ra.

– Han vill spela på hemmaplan och det är en alkoholfri ungdomskonsert, säger Harald Kristiansen.

Långväga nybörjare

En av de som ska spela är Felicia Eriksson som har tagit sig ända från Melbourne i Australien till Storuman för att spela träskfotboll. Hon har följt turneringen från håll i några år och har en hennes kusin som är med och arrangerar.

– Det ser riktigt kul ut. Nu tänkte jag att i år är det mitt år att vara med!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.