Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20 fall av harpest har rapporterats in i Västerbotten under augusti. Hör smittskyddsläkare Stephan Stenmark berätta mer i klippet. Foto: Paul Kleiven/TT, Alice Holmström/SVT

Kraftig ökning av harpest i Västerbotten – smittskydd: ”Försök att inte bli myggbiten”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu härjar harpest i Västerbotten – bara i augusti har 20 fall konstateras.

Enligt smittskyddet i Västerbotten är det en högre siffra än normalt den här tiden på året.

– Har man varit ute mycket i skog eller mark och får hög feber så ska man söka vård, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Totalt har man konstaterat ett 30-tal fall av harpest under året – varav 20 i augusti.

– Det är lite mer än vanligt, men vi vet inte än om det blir riktigt mycket i år, säger Stephan Stenmark.

Harpest brukar ha störst spridning under hösten, från augusti till september ungefär. Smittan är en bakterie som härstammar från sjuka djur och kan sprida sig via myggbett.

”Inte lätt att skydda sig”

– Man kan bli rejält sjuk med hög feber men det kan botas med hjälp av antibiotikabehandling. Har man varit ute mycket i skog eller mark och får hög feber ska man söka vård.

Har du några tips för att minska risken för harpest?

– Det är inte lätt att skydda sig helt mot harpest men man kan försöka att inte bli så mycket myggbiten och använda handskar om man behöver ta hand om ett självdött djur.

Hör mer i klippet ovan.

Fakta: Harpest

  • Sjukdomen orsakas av en bakterie som kan finnas hos smågnagare. I Norrland har man sett en koppling till så kallade sorkår.
  • Människan kan smittas på flera olika sätt, till exempel genom myggbett, beröring med smittat djur, inandning av damm förorenat att sjuka djurs urin eller avföring, intag av smittat vatten.
  • Sjukdomen smittar inte från människa till människa.
  • Inkubationstiden är kort, två till tio dygn, i genomsnitt tre dygn.
  • Patienten insjuknar i hög feber, huvudvärk och illamående. Ofta får man ett sår om man smittats av direktkontakt med djur. Om man smittats via luftvägarna får man ofta lunginflammation. Vid intag av smittat vatten insjuknar man även med sår i munnen och svalget.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.