Så skriver arrangörerna själva på facebook efter att halva duken försvunnit i tövädret. Foto: Mattias Sjöstedt/Snöbion

Snöbion i Skellefteå smälte bort

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle ha blivit en kärleksfest, men naturen satte stopp. Duken till den stora snöbion i Skellefteå smälte bort och nu ställer arrangören in Alla hjärtans dag-eventet.

Utomhusbion på torget i Skellefteå skulle ikväll ha visat Todd Haynes ”Carol”, med Rooney Mara och Cate Blanchett i huvudrollerna. Temat var förstås alla hjärtans dag, men nu tar blidvädret död på kärleksmyset.

”Vi har tyvärr tvingats ta det tråkiga beslutet att ställa in tisdagens visning på Snöbion. Vädret, med temperaturer kring 8 plusgrader och ljumma vindar, har gått hårt åt både arenan och ”duken” där vi projicerar filmerna”, skriver arrangören på sin facebooksida.

Det har varit otippat varmt i Västerbotten sedan i söndags. Den tvära temperatursvängningen har också lett till snöbrist i Kittelfjäll. Något som gör besökarna på skidorten besvikna.

Läs också: ”Folk blir besvikna när de kommer till fjällen”

Gruset tittar fram

I Skellefteå har ”duken” smält så pass att gruset nu tittar fram i den redan från början ganska smutsiga snön.

Snöbion kan väl trist nog snarare kallas töbion efter de senaste dagarnas varma temperaturer. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

”Vi kan helt enkelt inte visa film under de förhållanden som råder. Det vore dessutom en särdeles dålig miljö för Alla hjärtans dag-firare att sitta i en miljö i sådant fullständigt förfall”, skriver arrangören.

De hoppas nu på kallare väder till helgen för att kunna visa dokumentären ”Before The Flood” och klassikern ”Topgun”. Men att få fram en ny duk kan bli kostsamt.

– Det är en klimatdokumentär, så det är lite ironiskt. Just nu ser det mörkt ut. Vi har vetat om att det funnits en risk, men att det skulle bli 7-8 plusgrader kanske man inte trott, säger arrangören Johan Granstrand.

Snöbion i Skellefteå i sin forna prakt. Foto: Johan Granstrand/Snöbion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.