Snöbristen ställer till det på många håll i länet. I Umeå står hoppet till konstsnöspåret på Nydalaområdet. Foto: Patrick Trägårdh

Snöbrist i norr ställer till problem

Uppdaterad
Publicerad

Tövädret sätter stopp för en hel del vinterskoj. Flera tävlingar har ställts in och samtidigt har minst två skidbackar tvingats stänga. Många hoppas nu på mer snö.

Förra året var det bra med snö i Blattnicksele, men långloppet på skoter har i år tvingats ställa in tävlingen på grund av snöbrist.

– Vi beslutade i onsdags att ställa in. Det är helt enkelt för lite snö just nu, säger Blattnicksele IF:s kontaktperson Mathias Bäcklund.

Samma sak gäller draghundstävlingen Umedraget 3 som skulle ha startat på Vännäs skidstadion vid 08.30 på lördagen. Loppet är inställt på grund av isiga spår, meddelar Umeå draghundsklubb.

Backen är bar på många ställen i Västerbotten efter flera dagars blidväder. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Skotertävlingen i Blattnicksele hade omkring 80 anmälda förare. Nu hoppas arrangören på bättre förhållanden framöver.

– Preliminärt ska vi köra 5:e mars istället, säger Mathias Bäcklund.

För två år sedan kom det precis som i år en varmare period inför skotertävlingen i februari, men då gick loppet som planerat.

– Då lyckades vi trolla fram en bana i alla fall, men det var mer snö i grunden då, säger Bäcklund.

Konstsnön kvar, men inte natursnön

Längs kusten är snöläget sämre ändå. I Umeå är natursnöslingan vid skidspåren på Nydala, som börjar efter cirka 1,4 kilometer, avstängd på grund av för lite snö. Det skriver Umeå kommun. Men många var ändå på plats på lördagen för att åka.

Snöbristen ställer till det på många håll i länet. I Umeå står hoppet till konstsnöspåret på Nydalaområdet. Foto: Patrick Trägårdh

– Konstsnöspåret ser helt ok ut, men det är ju som vår med så där kornig snö, säger Patrick Trägårdh som är på plats.

Skidbacke stänger också

Kassjöbacken utanför Umeå öppnade i mitten av januari, men har också tvingats stänga inför helgen på grund av för lite snö.

– Imorgon öppnar vi igen. Nja, jag vet inte. Men de har ju lovat snö till imorgon. Jag behöver bara fem till tio centimeter, så klarar jag mig, säger Frank Larsen som är vd.

Han berättar att det finns ett bra grundlager med snö i backen, men att tövädret gjort det är isigt och på så vis också farligt.

– Vi har ett jättefint lager i grunden, men har stängt på grund av säkerhet. Det är för hårt och isigt i backen. Det är flera som varit här idag och velat åka, men jag har sagt nej eftersom de finns en risk att de slår sig. Det är han där uppe som styr, vi kan inget göra, säger Larsen.

Vitbergsbacken i Skellefteå tvingades stänga i måndags efter att vädret bjudit på hela 10 plusgrader. På tisdagskvällen öppnade den igen. Backen är öppen under helgen, enligt friluftsfrämjandets facebook-sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.