Bebis dog efter vårdmiss – mamman berättar

Uppdaterad
Publicerad

”Att se sitt barn lida och plågas i 16 dagar är så fruktansvärt hemskt att det inte går att beskriva.” Så skriver mamman själv om mardrömmen. Hennes nyfödde son blev sjuk och dog efter en vårdmiss.

Anna väntade sitt tredje barn och när vattnet gick åkte hon och hennes man in på förlossningen i Umeå. De bor egentligen närmare ett annat sjukhus men valde Umeå eftersom universitetssjukhuset har specialistvård.

Mådde allt sämre

På sjukhuset togs beslutet att avvakta med att sätta igång förlossningen. Men vid midnatt kände Anna att något var fel, fick feber och började må allt sämre. Barnet påverkades också och vid 05-tiden fattades beslut om akut kejsarsnitt. Men först vid halv åtta på morgonen var barnet ute. Pojkens hjärta slog svagt när han kom ut. Han vårdades på intensiven i 14 dagar innan han fördes till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Där låg han två dagar innan han dog av skador från infektionen GBS.

Borde fått antibiotika

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver Anna att hon några månader tidigare känt av havandeskapsförgiftning och då togs prover. Men Anna fick aldrig veta att hon bar på bakterien GBS, som i samband med förlossningen kan föras över och göra barnet allvarligt sjukt. Antibiotika hade kunnat förhindra utgången. Läkaren ska ha ordinerat det, men hon fick aldrig medicinen.

”Allt känns så sjukt, varför fick jag inte vård? De visste om att jag hade GBS” skriver mamman i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Hon hänvisar till Socialstyrelsens information om hur GBS ska hanteras och som två experter från Umeå varit med och tagit fram.

”Hur kan det komma sig att Umeå förlossning/BB inte arbetar efter detta?”

Fick räkning från BB

Hon berättar att det inte enbart handlar om sorgen efter barnet. Utan allt som familjen drabbats av:

”Att bära sitt barn i 36 veckor och sedan drabbas av detta. Se sitt barn lida och plågas i 16 dagar är så fruktansvärt hemskt att det inte går att beskriva. All ångest oro, sorg som vi går igenom. Att få en räkning från BB på 400 kronor för att man vårdats där och detta resulterat i att vårt barn avlidit. Ska man betala för den vården? ”

Händelsen, som inträffade i maj i år, har anmälts enligt lex Maria och ska nu utredas av Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan konstaterar inblandad vårdpersonal bland annat att barnet borde ha tagits ut tidigare. Verksamhetschefen vill inte kommentera händelsen.

Fotnot: Anna heter egentligen någonting annat.

GBS

Ungefär en tredjedel av alla kvinnor i Sverige bär på GBS, grupp B-streptockocker, utan att ha symptom. Men i samband med en förlossning kan bakterien gå över till barnet och snabbt bli farlig. Det går att stoppa att infektionen överförs till barnet genom att ge mamman antibiotika.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.