Hålet som björnen gjort för att komma åt honung. Foto: SVT

Sopbjörnens vilda natt – slog hål i vagn

Publicerad

Sopbjörnen i Åsele som härjat runt i en månad blir nu allt mer närgången. I helgen slog den sönder en redskapsbarack i jakt på honung.

Det tros vara samma björn som har ställt till med en hel del bekymmer runt om i Åsele den senaste tiden. Björnen har varit väldigt närgången, vält soptunnor och ätit av matrester.

Men nu räcker det inte med att rota i soplådorna. Sopbjörnen i Åsele blir allt mer aggressiv. Nu har den också börjat slå sönder dörrar och redskapsbodar.

– Här har han gått in och slagit upp en rejäl öppning på vår reskapsbod, visar Solveig Olsson i Åsele när SVT besöker platsen.

– På insidan har det fastnad björnhår när den klev in. Jag hade tre träställningar med honung här inne. Det är nog det som lockat honom, berättar Solveig Olsson vidare.

Härjat i hel månad

I en månad har sopbjörnen i Åsele gått runt i samhället och byarna och letat efter mat i soplådorna. Den senaste veckan har björnen dock blivit allt aggressivare.

Först slog björnen sönder en ladugårdsdörr och även dörrfodret. Där står nu en traktor för att blockera björnen. Därefter var det redskapsbodens tur.

Stig Söderholm stod bara två meter från björnen när den kom utanför hans hus och slog ned en två fågelställningar.

– Det är en treårsbjörn på i runt tal 150 kilo, berättar han.

Har fått larm som varnar för björn

Skyddsjakt har beslutats på björnen och länsstyrelsen har lämnat ut björnlarm till flera boende i Åsele. Marlene Hedberg är en av dem. Hon har fått tre stycken.

– Vi har stängt av dom. Det låter hela tiden när björnen passerar på natten och vi får inte sova. Vi låser dörrar och förråd istället och rullar in soplådan varje kväll, berättar hon.

Michael Schneider är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten.

– Björnen har hittills inte visat någon aggressivitet mot människor, men däremot är den intresserad av gårdar och soptunnor.

– Jag känner mig inte trygg. Jag blir rädd när jag ser alla andra som är ute och går. Mina barn får inte gå ut själv utan jag är med, berättar Marlene Hedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.