Foto: SVT

Umeåborna inga sopor – sorterar skräpet bra

Uppdaterad
Publicerad

Det slängs mer sopor på Umeås återvinningscentraler än tidigare, men mängden farligt avfall har minskat avsevärt. Det visar Vakins första plockanalyser där Umeå har de bästa siffrorna i landet på mängden felsorterat farligt avfall.

I jämförelse med 2013 som var ett bottennapp för Umeå har 2016 års siffror förbättrats rejält. Främst är det plast och mat- och restavfall som umeåborna har börjat slänga mer av. Och mängden farligt avfall som hamnat på fel ställe har förbättrats, mycket tack vare en detalj i sopförfarandet.

– Genomskinliga sopsäckar, berättar Lars Wård, driftchef på Vakin, Umeås kommunala bolag för vatten och avlopp.

Bäst i landet på farligt avfall

Efter plockanalysen har man kommit fram till att Umeås sopsorterare inte slänger mindre avfall, utan att man helt enkelt blivit bättre på att sortera. 0,6 procent av avfallet består av farligt avfall, bäst i landet utifrån plockanalyserna man gör på återvinningscentraler. Framgångsfaktorn?

– Införandet med transparenta säckar gör mycket. Även om folk dyker upp med säckar som har farligt avfall i dem så kan personalen tipsa om vad man behöver plocka ur sina sopsäckar. Alla är ju inte medvetna om det, säger Lars Wård som berömmer umeåborna:

– Umeåborna gör det bra. Det hår inte att lösa bra sopsortering om inte är medborgarna är med.

Tusen ton mer sopor på tre år

Plockanalysen som Vakin har gjort visar att mängden plast som slängs ökat med 350 ton och mat- och restavfall 85 ton. En annan anmärkningsvärd siffra är det farliga avfallet som minskat rejält – från 136 ton till 33 ton.

Analysens resultatet visar också att det finns potential att starta utsortering av avfall som kan gå till materialåtervinning.

– Huvuduppdraget är att minska det farliga avfallet. Vi är enormt nöjd med resultatet av jobbet vi gjort, säger Lars Wård.

Skillnaden i mängden brännbart avfall på återvinningscentralerna mellan 2013 och 2016 är nästan tusen ton. Förra året slängdes hela sex tusen ton i Umeå. För att komma till rätta med problem i sopsortering föreslår Vakin bland annat mer information och personal som förklarar den ökade miljönyttan med materialåtervinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.