Foto: Skellefteå kommun.

Spännande besked om kulturhuset i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet om hur Skellefteås nya kulturhus ska se ut. Vinnaren presenterades vid lunch. Här ovan kan du se alla bidragen. Men vi börjar med att backa bandet.

LÄS MER: Här är Skellefteås nya kulturhus

Välkomna till historien om det nya kulturhuset i Skellefteå, eller, bygget som skulle förändra stadsbilden.

Kulturhuset Sara

Ett kulturhus för 500 miljoner, en halv miljard, beslutas inte om i första taget. Det är en långdragen process som startade för många år sedan. Vi väljer att slå an den här sagan i februari 2008.

Då slog kulturnämnden i Skellefteå fast att det behövdes ett kulturellt centrum i stadskärnan. Nästan fem år senare, i slutet av 2012, var bygget ett av Socialdemokraternas vallöften inför valet 2014. Det andra var centrumbron som senare röstades ner i en folkomröstning.

Ska byggas på busstorget

Ytterligare ett år flöt vattnet under den centrumbro som aldrig byggdes. I december 2013 klubbade kommunstyrelsen var det nya kulturhuset skulle byggas. Av 28 potentiella platser föll valet på kvarteret Perseus, mer känt som busstorget.

Här ska rymmas allt från Västerbottensteatern och spontanytor för kultur, till stadsbibliotek och konsthallsverksamhet.

Ville inte göra som Umeå

2014 skulle en arkitekttävling ha varit igång sedan länge, men rädda för att göra som Umeå med kulturhuset Väven, bromsades planerna.

– Vi vill att man ska vara överrens innan vi börjar bygga. Så att det inte blir diskussion om dansen ryms eller om biblioteket inte vill flytta. Vi vill se en bra dialog innan projektet startar, sade kulturhusets projektledare Therese Bäckström Zidohli till SVT i maj samma år.

Ska sätta Skellefteå på kartan

Nästan ett helt år till passerade. Nu godkändes en vision om det nya kulturhuset.

– Vi vill ju att det ska bli ett kulturhus som vågar, och att det ska va något unikt som sätter Skellefteå på kartan, berättade Bäckström Zidohli till SVT i januari 2015.

I maj samma år slogs det fast, kulturhuset i Skellefteå ska kosta upp mot en halv miljard kronor att bygga och bli 12 000 kvadratmeter stort. I anslutning ska också stadens största hotell byggas med 200-300 rum.

Tävling om utseende avgörs

I början av november startade också den internationella arkitekttävlingen kring hur det nya kulturhusets utseende. En elvamanna jury utsågs för att välja en vinnare. Folket har också fått rösta, men rösterna kommer inte avgöra, men har kunnat påverka, beslutet om vilket bidrag som vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet