Här där boskap i dag betar i Bagamoyo-området i Tanzania vill företaget EcoEnergy odla sockerrör. Foto: SVT/Uppdrag granskning

EcoEnergy anklagas för markstöld

Uppdaterad
Publicerad

EcoEnergy som tagit över Sekabs etanolprojekt i Tanzania anklagas för att ha tagit mark från lokalbefolkningen utan att erbjuda likvärdig ersättningsmark eller ekonomisk kompensation. Uppgifterna finns i en ny rapport som biståndsorganisationen ActionAid offentliggör idag.

ActionAid uppmanar statliga biståndsmyndigheten SIDA att dra in stödet till projektet. ActionAid säger att 1300 småbönder med familjer riskerar att förlora sin mark eller sina hem.

– Vi fick aldrig någon chans att påverka besluten angående vår mark och vår framtid. Det har inte funnits någon insyn överhuvudtaget. Vi vet inte vart vi kommer att bli omflyttade eller hur stor kompensationen blir, säger Anza Ramadhani, en 51-årig kvinnlig bonde från Bagamoyo i ett pressmeddelande från ActionAid.

Västerbottensnytt har utan framgång försökt nå en företrädare för EcoEnergy för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.