Bilden är en genrebild. Foto: TT

Startade grupp om hur man skulle döda skolkamrater

Uppdaterad
Publicerad

”Hundra sätt att döda muslimer på” var en Facebookgrupp som skapades av några elever på Minervagymnasiet i Umeå för drygt ett år sedan. Det gjorde att muslimska elever på skolan kände sig otrygga, men när de gick till skolans rektor för att påpeka detta ska han, enligt eleverna, ha liknat det med att han också blivit diskriminerad – genom att en gång bli stoppad i säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Efter att muslimska elever på skolan känt sig oroliga och otrygga på skolan under drygt ett års tid har de nu lämnat in två anmälningar gällande trakasserier till Diskrimineringsombudsmannen. Enligt eleverna pratade alla i skolan om Facebookgruppen ”Hundra sätt att döda muslimer på” efter att den skapats i januari 2016.

När eleverna gick till rektorn på skolan och sa att de inte kände sig trygga ska han, enligt eleverna, ha svarat ”Jag har också blivit diskriminerad, en gång blev jag stoppad i säkerhetskontrollen när jag skulle flyga, så jag vet hur det känns att bli diskriminerad”. Detta är dock något som rektorn förnekar.

– Jag har aldrig ens blivit stoppad i en flygplatskontroll så det känns konstigt att behöva svara på något så orimligt, säger skolans rektor Thomas Berglund.

Kände sig diskriminerade inför resten av skolan

De muslimska eleverna har i DO-anmälan uppgett att de inte tror att elever och rektor på skolan skulle sätta stopp för om andra elever gör något rasistiskt och att de känner sig otrygga på skolan. I december samma år skulle nästa incident ske som fick muslimerna att känna sig ännu mer otrygga.

Den gången handlade det om att eleverna ansåg att de blivit utsatta för diskriminering i undervisningen då en föreläsare som skolan bjudit in talade på ett sätt som eleverna uppfattade som diskriminerande mot muslimer.”Slöja borde förbjudas på alla under 18 år i skolan” och ”Skolan ska inte erbjuda separata badtider för pojkar och flickor” ska föreläsaren ha sagt inför 600 elever och lärare på skolan.

Eleverna känner sig rädda

De muslimska eleverna upplevde att föreläsningen var islamofobisk och fick de eleverna att känna sig kränkta. När en elev efter föreläsningen sökt upp rektorn på skolan för att förklara att hennes föräldrar ville prata med styrelsen, rektorn och de som varit ansvariga för att bjuda in förleäsaren ska rektorn ha sagt att han skulle se om ett möte kunde ordnas, men i dag, närmare fyra månader efter föreläsningen, har något möte fortfarande inte ordnats.

– Vi kommer att svara på DO-anmälningarna, men i övrigt blir det tokigt om jag går ut i media och svarar på det här, säger Thomas Berglund.

I DO-anmälningen skriver eleverna att de känner sig djupt kränkta och rädda för att bära slöja i skolan av rädsla för att någon ska dra av dem den. Nu kräver DO skriftligt svar på kritiken från skolan.

Rektor Thomas Berglund vill inte svara på ytterligare frågor utan hänvisar till skolans vice vd Linda Björkman Swanberg. SVT Nyheter Västerbotten har sökt henne utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.