Foto: Hasse Holmberg/TT

Stora barngrupper utmaning för Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter en riktig babyboom har förskolegrupperna i Norsjö blivit för stora. Nu ska en dagbarnvårdare gå in för att trycket ska lätta.

Det har varit en babyboom i Norsjö de senaste åren. För 1,5 år sen öppnade en ny avdelning, men det är fortfarande tryck på barnomsorgen. Det är 147 barn inskrivna på förskolan och nu har grupperna blivit för stora.

– Vi ligger per avdelning på ett snitt på 18,4 barn inskrivna. Det är alltid en utmaning att hitta en balans mellan antal inskrivna barn och antal närvarande barn. Om alla är där samtidigt är det inte alls bra, säger Therese Berg, verksamhetschef för utbildning i kommunen.

Ingen ny avdelning

För att lätta på trycket kommer en dagbarnvårdare att ha hand om mellan fem och sju barn i dagbarnvårdarnas lokal på Storgatan i centrala Norsjö från 1 mars. Det är i nuläget inte aktuellt att öppna någon ny avdelning. Norsjö har heller inga köer till barnomsorgen.

– Man får plats önskat datum. Vi vill fortsätta behålla den goda service och kvalitet vi har, säger Therese Berg.

”Tecken på tillväxt”

Kommunen har också infört en babybonus på 5000 kronor. Trycket på barnomsorgen ser Therese Berg enbart som positivt.

– Det är ett tydligt tecken på att det finns tillväxt i Norsjö och att vi är en kommun som är levande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.