Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatsförbund,SRFF, och Johan Hagelberg, chef för South Lapland Airport. Foto: Vilhelmina kommun

Flygskatten hett ämne under flygplatsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdag och onsdag möts 33 av Sveriges flygplatser i Saxnäs. Det är Sveriges regionala flygplatsförbund som ska träffa och frågan om flygskatten lär hamna högt upp på agendan.

Varje år samlas de 33 flygplasterna som är medlemmar i SRFF för årsstämma. Från Gällivare i norr till Kristianstad i söder samlas flygplatschefer och ägare nu i Saxnäs i Vilhelmina. Enligt South Lapland Airports chef Johan Hagelberg är det roligt att de möts i Vilhelmina.

– I år blev det vår tur att vara värdar, och vi har förlagt stämman till Saxnäs. Det känns jättekul att få visa upp Vilhelmina kommun, säger Johan Hagelberg, chef för South Lapland Airport, Vilhelmina.

”Flygskatten är vi väldigt oroliga för”

Under tisdagen och onsdagen kommer allmänna branschfrågor att diskuteras och luftas mellan medlemmarna och främst kommer det handla om flygskatten berättar Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatsförbund,SRFF.

– De stora frågorna är givetvis hur en trolig flygskatt drabbar oss. Sammantaget går det bra för några men de flesta är det knapert för och flygskatten är vi väldigt oroliga för. När vi får ökade kostnader är vi tvungna att spara och då kommer man inte dra ner på de stora linjerna. Det är de små som drabbas som de till Vilhelmina till exempel.

Enligt Larsson är dagens uppdelning märklig då staten äger de stora flygplatserna, däribland Umeå flygplats, medan mindre flygplatser där kommunen är ägare, som i Lycksele och Vilhelmina, får stå för kostnaderna.

– Det blir märkligt att då trycka ut en flygskatt för det hjälper inte, säger Peter Larsson som menar att mötesdagarna blir ett tillfälle att få fram nya idéer som kan tas vidare till det dagliga arbetet.

”Bra påminnelse om att Sverige är ett avlångt land”

Att stämman hålls i Saxnäs tycker Peter Larsson är positivt. Han menar att det är bra att de får bege sig ut i verkligheten när han med flera kommer söderifrån.

– Det är viktigt för det visar hur Sverige ser ut och betydelsen av att ha flygförbindelser som denna. Det är också en bra påminnelse om att Sverige är ett avlångt land och att flyget behövs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.