Hela gänget under dagens skoterevent i Borgafjäll. Foto: Evelina Ytterbom

Stort intresse för skoterevent för tjejer

Publicerad

Intresset för skoteråkning ökar bland tjejer. 40 friska fröknar på skoter lär sig just nu mer om terrängkörning i västerbottniska Borgafjäll.

– Vi utbildar dem i lössnökörning, bland annat, säger Anne-Marie Grönlund.

Intresset för skoterkörning ökar stadigt bland tjejer, inte minst är det stort intresse för eventet i Borgafjäll, som riktar sig just mot tjejer. Det är en av flera kurser som erbjuder liknande upplägg.

Omkring 40 förare lär sig just nu mer om grunderna i skoterkörning i terräng.

– Fler och fler är intresserade. Det här är verkligen på uppgång. Framför allt fokuserar vi på grundteknik och hur man hanterar maskinerna, säger Anne-Marie Grönlund för Eir of Sweden som arrangerar.

Behövs det kurser för tjejer?

– Ofta är det så att de är ute med sina pojkvänner och kör. Då kanske de inte får lära sig den här grundtekniken. Vi tjejer är kanske inte lika stora och starka, så det här är en jättebra grej, säger Grönlund.

Lär sig om säkerhet

Eventet i Borgafjäll drog igång på torsdagskvällen. På fredagen gav de sig ut i terrängen.

– Vi fokuserar rätt mycket på säkerhet och har instruktörer som går igenom lavinrisker och annat som rör säkerhet runt körning i terräng, säger Anne-Marie Grönlund.

– Det är en stor del av skoterkörning, eftersom dagens skotrar kan ta sig högre upp i terrängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.