Foto: SVT

Viktigt att handla snabbt vid stroke

Uppdaterad
Publicerad

Idag har den årliga strokedagen uppmärksammats över hela landet. Även om ny forskning visar att risken för återfall i stroke har halverats hos personer under 55 år kommer ändå var femte kvinna och var sjätte man någon gång att få en stroke.

I Umeå samlades den lokala föreningen i Frälsningsarméns lokaler för att lyssna till läkare som jobbar med stroke.

– Stroke är ett så viktigt tillstånd, den vanligaste orsaken till långvarigt handikapp och det är oerhört viktigt att den här typen av hjärnskada blir uppmärksammad, säger Helena Fordell, överläkare i neurologi vid Norrlands Universitetssjukhus, NUS.

– Det är viktigt för patienter, anhöriga och för oss som jobbar inom vården att det finns en dag då man sätter fokus på stroke.

Ökande problem

I Sverige kommer var femte kvinna och var sjätte man att få en stroke under sin livstid och enligt en prognos som WHO (Världshälsoorganisationen) tagit fram kommer var tionde världsmedborgare att vara drabbad av stroke år 2030.

– Det är viktigt att folk söker hjälp akut om man förlorar en funktion som tal, uppmärksamhet, eller handkraft eller känsel. Ser man några av de här problemen så ska man ringa en ambulans och komma in fort för att få en bedömning, säger Helena Fordell.

Förutom Helena Fordell talade även överläkare Weigang Gu om en ny metod för strokebehandling

– Trombektomikan innebär att man kan gå in i en ljumske med en kateteter och plocka ut blodproppen ur hjärnans kärl, effekten är helt enastående, säger Helena Fordell.

30-tal samlades

Ett trettiotal personer hade sökt sig till föreläsningarna som pågick vid lunchtid. Medlemmarna i Umeås strokeförening begav sig därefter ut på stan för att dela ut informationsbroschyrer om stroke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.