Foto: Arkiv

Strömlöst för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranterna som bor vid Nydalabadet i Umeå har inte längre tillgång till el. Kommunen har kopplat ur strömmen och låst omklädningsrummen där romerna hade tillgång till toalett och vatten, det skriver Folkbladet.

När romerna som bor i husvagnslägret vid Nydalabadet vaknade på torsdagsmorgonen var personal från kommunen på plats och packade ihop strömkablarna.

– Det var också låst i toaletten där jag brukar borsta tänderna och tvätta mig på morgonen, säger Nicolas Gáldárar till Folkbladet.

EU-migranter i Västerbotten

Kommunen bekräftar

Umeå fritid bekräftar att elen nu är frånkopplad från romernas husvagnar. Ett beslut som skyndats på sedan Umelagun öppnade tidigare i veckan.

– Vi håller på att göra i ordning för ordinarie verksamhet, omklädningsrummen kommer att vara låst nattetid men vi har ställt dit portabla toalletter som är öppna, säger Anders Linder vid Umeå Fritid till tidningen.

Ska avhysas

Då det saknas något alternativ till boendet på Nydala väntar nu avhysning, något som hanteras av Kronofogden.

– Vi vet inte vad som händer eller när vi måste flytta, det känns jobbigt, menar Nicolas Gáldárar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet