Foto: SVT.

Student hoppar in – löser lärarbristen i Botsmark

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge varit oklart om det skulle bli något upprop för eleverna på Botsmarks skola i Umeå. Nu står det klart att en lärarstudent hoppar in i väntan på en behörig lärare.

Efter förra terminen slutade lågstadieläraren på Botsmarks skola och länge visste inte elever eller föräldrar om det skulle bli något upprop under höstterminens första dag. Föräldrar la till och med ut en vädjan på sociala medier för att hitta en lärare, ett inlägg som delats över tusen gånger.

– Vi har fått svar från folk som varit intresserade och velat ha mer information, säger Erik Lindgren, en av föräldrarna.

Upprop blev det till sist och väl på plats kom ett litet glädjebesked. Kommunen har lyckats få in en vikarie under de första sex veckorna. Men vikarien är inte färdigutbildad lärare – utan en student.

– Min intention har hela tiden varit att vi skulle få hit en lärare till skolstart. Jag har gjort precis det jag kunnat, men det är ett komplext uppdrag. Det är elever som går både i årskurs ett, två och tre i samma klass, säger Marie Viklund som är rektor vid Botsmarks skola.

Hon är positiv till att föräldrarna hjälper till att hitta lärare.

– Det tar vi tacksamt emot. Sen är det till syende och sist jag som gör rekryteringen. Att föräldrarna hjälper till ser jag bara som en fördel, säger Marie Viklund.

Men vad gör ni för att hitta nya lärare då?

– När tjänsten blev vakant gjorde jag en platsannons, har ringt upp sökande till andra skolor, har prata med kompetensnätverket, skickat ut intresseförfrågan till lärare i vårt område, haft ute en annons på vikariepoolen. Det har varit en lång process i sommar och sommaren är kanske inte den bästa tiden för rekrytering så vi prövar igen, säger Marie Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.