Foto: SVT

Kommunen bryter tystnaden – skickar brev till föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Visionens framtid är minst sagt oviss, och kommunen har under veckan lagt locket på. Nu har kommunen skickat ett brev till de upprörda föräldrarna där de menar att lösningar visst erbjudits – men som Visionen ratat.

Ewa Klingefors, tillförordnad fastighetschef på Umeå kommun, menar att man gjort allt som kommunen i roll som hyresvärd är skyldiga till.

– Vi anser att vi haft skäliga erbjudanden. Kommunen bygger inte nya hus för externa hyresgäster, utan bara till egna verksamheter, säger Ewa Klingefors.

Förskolan Visionen har gjort desperata nödrop till kommunen efter att de med all sannolikhet kommer stå utan lokaler nästa år. Besked om lokaler måste komma innan slutet på januari, annars stänger verksamheten ner i sommar.

”De har inte visat något intresse”

Men nu menar kommunen att man visst har kommit med förslag till Visionen – som ratades när erbjudandet kom år 2014.

– Vi har fått en uppfattning om att det finns åsikter om vi har ansträngt oss tillräckligt eller inte. Men sedan 2014 har vi sökt likvärdiga ersättningslokaler åt Visionen, säger Ewa Klingefors.

Enligt fastighetskontoret har både lokaler på gamla Slakteriet erbjudits, som förvisso inte var förskoleanpassade till en början, men sedan också på den befintliga tomten som Visionens nuvarande lokaler finns på. Dock till en högre hyra än vad verksamheten betalar idag.

– Vi skulle lösa kraven på detaljplanen för Slakteriet, men de har inte visat något intresse. Sedan erbjöds de en del av den befintliga , men då utgår jag ifrån att de tyckte det var för kostsamt. De har låg hyra för lokalerna i dag, menar Klingefors.

Skriver brev till föräldrarna

Föräldrarna till förskolebarnen på Visionen har gjort ett försök att nå ut till ansvariga politiker genom ett öppet brev. Nu svarar kommunen med ett eget brev där de skriver att de vill svara på frågorna som uppstått den sista tiden.

– Nappar inte de på kommunens erbjudande så hamnar de till slut i förlikningssituation, men vi har inget ansvar att skaffa nya lokaler som inte redan finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.