Svarta sopsäckar förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Genomskinligt är det nya svarta, i alla fall på återvinningscentralerna i Umeå kommun. Från och med i höst kommer de nämligen endast att ta emot avfall som packats i transparenta sopsäckar.

Från 1 september är svarta sopsäckar förbjudna vid Umeå kommuns återvinningscentraler. Även om det är små mängder farligt avfall som hamnar fel och ner i säckarna så räntar det på.

– Under ett år blir det 50 ton med farligt avfall – lampor, batterier, färg...sådana saker, säger Mattias Renmark, drifttekniker på Umeva.

Flera har redan börjat

På återvinningscentralerna märker man att allt fler redan börjat med genomskinliga säckar. Och förbudet av svart är välkommet.

– De flesta är mycket positiva och har stor förståelse för att vi gör det, och tycker det är konstigt att det inte skett tidigare, säger Mattias Renmark.

Ser bara fördelar

Frederic Eklöf, en av flera personer som återvinner i Umeå, ser bara fördelar med de nya reglerna – även om han dagen till ära hade packat i svarta säckar.

– För en själv är det ju bara att byta färg på sin sopsäck. Jag tänker att det är lättare för dem som är här att veta vad som är i sopsäckarna, så jag tror det blir bra, säger Frederic Eklöf.

Får packa om

Från första september blir det hårdare tag. Den som då kommer till återvinningen med svarta säckar får göra om och göra rätt.

– Då får man, på sin släpvagn eller på sin bil, sortera upp det och lägga i det utan säcken. Vi tänker inte låta någon lägga avfallet med svart säck i brännbart, säger Mattias Renmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.