Foto: SVT

Svett ska ge Alva högre betyg

Uppdaterad
Publicerad

Romerska ringar, hopprep och idioten med ärtpåsar. På Grubbeskolan har man bland niondeklassarna infört en extra idrottslektion i veckan, det för att främja hälsan bland eleverna och öka koncentrationsförmågan.

Det var Lina Strandberg, idrottslärare på Grubbeskolan, som kom med förslaget om extra idrottslektioner redan i våras. Ett förslag som togs emot från rektorerna.

– Jag föreslog satsningen för våra rektorer som nappade väldigt snabbt på det, så från skolstarten nu i höstas har alla nior 50 minuter extra idrott i veckan där vi fokuserar på puls- och konditionsträning, säger hon.

Idén föddes efter att Lina läst tidigare studier som visat att ju mer man kommer upp i puls och har tagit ut sig på en idrottslektion, desto högre blir koncentrationen i de andra skolämnena. Därför är det stort fokus på just hög intensitet under de extrainsatta idrottslektionerna.

– Under de här passen pushar vi eleverna till att våga bli trötta, att de ska våga ta i lite grann.

Läsningen utbytt mot sport

Just den här dagen är det hinderbana och olika stationer med pulshöjande övningar som står på schemat. Extrainsatt idrott i skolan är en ny satsning och det är svårt att redan se några resultat, men förhoppningarna hos både lärare och elever är höga.

– Förhoppningen är att på lång sikt införa det i fler årskurser och se om den fysiska aktiviteten påverkar hur man presterar i andra skolämnen, säger Lina Strandberg.

Undervisningtid som tidigare lades på läsning går nu i stället till idrott, något som eleven Alva Lundmark i klass 9 A tycker är bra.

– Man känner sig mycket piggare. Efter att de tog bort läsningen och i stället lade tiden på idrott blev man mycket mer taggad och vaken än man blir av att bara sitta och läsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.