Arkivbild. Ewa Klingefors. Foto: SVT

Tackade nej till chefsjobb – fick miljonbelopp

Publicerad

En tidigare hög chef på Umeå kommun, Ewa Klingefors, blev övertalig, sades upp på grund av arbetsbrist och erbjöds ett annat chefsjobb inom kommunen. Och trots att hon tackade nej så fick hon en och halv miljoner kronor i en uppgörelse.

Orsaken var att om parterna inte blir överens om att erbjudandet är skäligt, så löser man det med en överenskommelse. 

– Utifrån att jobberbjudandet inte var på samma nivå som hennes tidigare jobb, så tyckte vi att det kunde vara rimligt att lösa det på det sättet, säger Stefan Larsson, förhandlingschef på Umeå kommun.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att den här processen skulle utmynna i ett avgångsvederlag, sa Ewa Klingefors då till Västerbottens-Kuriren.

”Chefer har ett sämre anställningsskydd”

Stefan Larsson förstår också om det kan verka konstigt, men han ser skäl för ersättningen.

-  Jag har full respekt och förståelse för att det kan synas lite konstigt kanske i vissa personers ögon, men höga chefer har ett sämre anställningsskydd, säger han. Man har inte tillgång till samma kollektivavtal med omställningsfonder och annat. Så det är väl rimligt att de på något sätt har en chans att söka ett annat arbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.