Foto: SVT

Thorengruppen vill starta flest skolor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport som Skolinspektionen redovisar, är ansökningarna om att starta eller utöka friskolor rekordlågt inför kommande läsår. Thorengruppen som har sitt säte i Umeå söker överlägset flest nyetableringar av friskolor i Sverige.

Skolinspektionen har tagit emot över 380 ansökningar om etablering eller utökning av friskolorinför läsåret 2015/2016. Drygt 160 av dem rör nyetableringar. 24 av ansökningarna kommer från Umeåföretaget ThorenGruppen AB. Det företag som lämnat in näst flest ansökningar är Internationella Engelska Skolan i Sverige och Hermofs AB som lämnat in nio ansökningar vardera.

De flesta av Thorengruppens ansökningar rör etableringar av grundskolor. Även förra året var ThorenGruppen flitigast att ansöka.

I Västerbotten har det inkommit tre ansökningar om etableringar av nya friskolor. Det är Lögdeå Friskola, Dalenskolan och Internationella Engelska skolan i Umeå som ansökt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.