Foto: Lina Bergström/SVT.

Tiggaren: Jag gör det för att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensnytt träffade en tiggare utanför en stor matbutik idag. Han säger att han tigger pengar för att han och hans familj ska kunna överleva.

Han sitter fullt påpälsad utanför Coop på Erboda i Umeå. Framför sig har han en pappermugg med några mynt i. Han säger att han kommer från Rumänien och är här för att överleva. Han kom tillsammans med sin bror och pappa och de ”bor” i en bil i centrala Umeå. 

Västerbottensnytt har varit vid bilen. Det var bäddat i bilen och säterna var nedfällda. Enligt tiggarna bor dom fyra personer i samma bil.

– Vi behöver pengarna för att överleva. Allt går till familjen, säger han.

Har du någon chef som ska ha en del av pengarna du samlar ihop?

– Nej, det är bara jag och min familj, säger han.

Han säger att han inte tillhör någon organiserad liga och han tvingas inte lämna ifrån sig några pengar till någon ”boss”.

Lämnade för att överleva

Han berättar vidare att han inte hade någon kvar i Rumänien. Inget hus, inget arbete och inga pengar. Han tvingades lämna landet för att kunna överleva.

Han skiner upp när en medelålders man kommer förbi och ger honom en varmkorv.

Är du hungrig?

– Ja, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.