Tiggarbarn får inte gå i skola

Uppdaterad
Publicerad

Barn till tiggare får inte gå i skola i Umeå. Så tolkar för- och grundskolenämnden lagen. Nu rasar frivilligorganisationen Hjälp Västerbottens tiggare.

– Vi måste följa de lagar som finns, säger Moa Brydsten, ordförande i nämnden.

Frivilligorganisationer i Umeå har krävt att barn till tiggare ska ha möjlighet att gå i skola under deras vistelse i kommunen. Men för- och grundskolenämnden säger nej till detta efter att ha lusläst lagen och SKL:s bestämmelser.

Frågan har ställts till KS

För att vara säkra på lagarna tolkas rätt har frågan ställts till kommunstyrelsen, men där har för- och grundskolenämnden inte fått något svar ännu.

– Vi vill erbjuda barnen någon verksamhet med pedagogiska inslag istället för skola, säger Moa Brydsten.

En samordnare har utsetts som ska utreda detta, tillsammans med frivilligorganisationerna.

– Barnen ska få en dräglig tillvaro med möjlighet att utvecklas, oavsett hur länge de stannar i Umeå, säger Brydsten.

Hur länge dröjer det tills utredningen är klar?

Ingen aning, men jag hoppas att det inte tar alltför lång tid. Vi vill ha svar från KS också om hur skollagen ska tolkas.

Frivilligorganisationen Hjälp Västerbottens tiggare är kritisk till att barnen nekas skolgång.

”Barnen blir analfabeter”

”Det är helt oacceptabelt att behandla barn på det sättet. Umeå som påstår att de vill växa som stad och som kommun”, skriver dom på sin facebooksida.

”Barnen kommer att växa upp i vårt samhälle som analfabeter, utan möjlighet till vidare studier eller möjlighet att komma in i arbetslivet”.

Organisationen påpekar också att barnkonventionen hävdar att barnen ska få gå i skola och en namninsamling har startats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.