Foto: Karin Wiechel/SVT

Ljuvliga toner på Umefolk

Uppdaterad
Publicerad

Musikfestivalen Umefolk i Umeå har idag invigts, och det har rivstartat i stor skala. Bland annat har publiken kunnat njuta när 500 musikanter skapade ljuv musik ihop i allspel på Idunscenen.

En av landets största folkmusikfestivaler är i full gång. Under kvällen samlades musikanter i alla åldrar på Idun där det vaknades allspel. Allmänheten blev inbjuden att spela, och vem som helst fick delta i vilka av sångerna på låtlistan man kände för.

Tidigare under dagen hade också isorkestern från Storuman spelat på stadens gator där de gick runt med sin frysbox och instrument gjutna i is. Musikeleverna framträdde både utanför skivbutiken Burmans, och senare också vid Folkets Hus.

Foto: Karin Wiechel/SVT

Workshops mot rasism

Förutom sång och spel innehåller musikfestivalen också flera seminarier och workshops. Bland annat ett seminarium om hur man kan motverka högerextrema ideal genom just folkkultur där nätverket Folkmusiker mot rasism håller seminarier för att stötta svenska folkmusikerföreningar.

På listan över workshops och seminarier finns också ”Dans för livrädda”, ”Schottis för nybörjare” och ”Dansa Bollywood med Ramya”.

Umefolk, som arrangeras av Umeå folkmusikförening i samarbete med Studieförbundet Bilda, anordnas i februari varje år och är en festival med musik och dans för båda amatörer och professionella musiker och dansare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.