Foto: Privat

Trafikproblem efter ovädret

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen har tåg- och busstrafiken i länet påverkats av det hårda vädret. Nu varnar också Trafikverket för besvärliga vägar.

Efter nattens hårda väder och klass 2-varning har det blivit problem med både tåg- och busstrafiken. Tåget från Sundsvall som skulle ankommit 08.50 till Umeå Centralstation har ställts in och ersätts av en buss. Det enligt SJ:s trafikinformation.

Hos Norrtåg ställdes tåg 7405 som skulle avgått 06.40 från Umeå till Sundsvall in. Ersättningsbuss var placerad till 06.55. Buss 7431 från Umeå till Örnsköldsvik och tåg 7432, samma sträcka fast andra riktningen, är inställda.

Tågen till och från Umeå till Nordmaling som skulle avgått 06.06 och 06.52 ställdes också in och resenärer för de turerna hänvisades till tåg 7401 samt 7402.

Varningen: ”Mycket besvärliga vägar”

Flera vägar i Västerbotten är belagda med varningar från Trafikverket. På vägarna är det packad snö, lössnö och risk för snörök och halka.

Sträckorna det gäller är väg E12 mellan Granö och Vännäs, och mellan Lycksele och Granö. På väg 363 mellan Åmsele och Vindeln varnas det även där för snörök, halka och snödrev, och trafiken anses vara ”mycket besvärlig” enlig Trafikverkets varningar.´

Bussturer drabbade av förseningar – måste invänta plogbil

Flera av Länstrafiken Västerbottens turer har blivit försenade under torsdagsmorgonen. Linje 16 med avgångstid 06.10 från Vindeln till Umeå blev ungefär 15 minuter försenad, samma försening drabbade Umeå-Vindelnbussen med avgångstid 07.05. Förseningarna berodde på halt väglag.

Linje 11 Umeå- Nordmaling med avgångstid 07.10 uppgavs vara ungefär 20 minuter försenad på grund av dåligt väglag. Även linje 31 med avgångstid 07.05 från Umeå till Hemavan blev ungefär 20 minuter försenad.

Linje 21 med avgångstid 07.25 från Skellefteå till Umeå blev stillastående i Flurkmark på grund av väglaget. Bussen blev stående i väntan på plogbil. Bussen blev cirka 55 minuter försenad.

Även linje 115 mellan Tavelsjö och Umeå med avgångstid 08.55 blev stillastående på grund av det dåliga välglaget. Bussen fick invänta plogbil och blev 60 minuter försenad.

Bussförseningarna har fortsatt under eftermiddagen. Länstrafiken Västerbotten uppmanar sina resenärer att följa trafikinformationen på deras hemsida.

Färjetrafiken går enligt tidtabell

Peter Stålberg, VD på Wasaline, säger att man kör färjetrafiken som vanligt mellan Holmsund och Vasa.

– Vi kanske kan vänta oss lite problem i Umeå hamn, där isen har blåst in. Men det har stabiliserat sig lite, vinden har svängt till sydost. Men där finns ju bogserare. Annars förväntar vi oss inga extraproblem.

Han säger att det väntas vara hög sjö tills fredagen. Men oroliga resenärer ska inte behöva ändra sina planer. Det är ”safety first” som gäller, understryker han.

– Det blir lite bökigt, men det är ingen fara. Det är lite obekvämt, men bara en timme när vi kommer ut från skärgården.

Om några ändringar i tidtabellen skulle göras på grund av vädret, så informeras alla bokade passagerare via sms. Men VD Peter Stålberg väntar sig inga problem av nuvarande väderläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.