Ronald Weasley, Hermione Granger och Harry Potter? Foto: Lotta Wiechel

Trollkarlar och mugglare tog över bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen vimlade det av trollkarlar ur Harry Potters värld på Väven i Umeå. Stadsbiblioteket bjöd in till en magisk dag i Väven där besökarna uppmanades att klä ut sig till karaktärer i böckerna.

Hela lördagen i Väven var tillägnad den fiktiva karaktären Harry Potter. För besökarna var det möjligt att lära sig mer om trollformler och att tillverka trollstavar.

– Det är jättesvårt att bedöma hur många det är här, men det är populärt. Det är folk i alla åldrar här. En hel del vuxna som klätt ut sig faktiskt. Många i personalen är också utklädda, men jag är en vanlig mugglare, säger Maude Westerlund som är bibliotekarie.

”Väldiga köer”

Att bli fotograferad i Hogwartsmiljö med lånad mantel och hjälpa till att stoppa Ni-vet-vem, var ett av de populära inslaget. De sju horrokruxerna som finns med i böckerna fanns under dagen gömda på biblioteket och man kunde bli förtrollad till en spindel, padda eller orm genom trolleri-yoga.

Eftersom böckerna om den unge trollkarlen ligger till grund för hela evenemanget ordnades också maratonläsning av den förste boken: Harry Potter och de vises sten. För de som föredrar film ordnades också maraton-filmvisning av alla åtta filmer under helgen.

– Vi får lära oss mer nu om hur vi ska lägga upp det här nästa gång. För det blir väldiga köer till olika stationer, säger Maude Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.