Foto: SVT

Fritt fram att ragga stafettläkare – trots sparkrav

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen satte landstinget i Västerbotten upp målet att spara in 200 stafettläkarveckor under året. Men redan nu släpper man på kravet.

– Vi kan inte säga nej till vård. Det är svårt att få tag på läkare inom primärvården i Sverige idag, säger Peter Olofsson (S) landstingsråd.

Trots att landstinget ska spara in 200 stafettläkarveckor i år kan Kåge-Moröbacke hälsocentral nu hyra in stafettläkare?

– Självklart, vårt uppdrag är att se till att befolkningen får vård. Är det då så att det inte finns specialläkare inom allmänmedicin att anställda måste vi använda oss av stafettläkare, säger Peter Olofsson.

Vid Kåge-Moröbacke hälsocentral jobbar idag sex läkare. I höst blir de bara en sedan fem bestämt sig för att sluta eller ta tjänstledigt. Nu behövs 210 stafettläkarveckor i år för att klara läkarbehovet. Detta samtidigt som landstinget vill spara in 200 stafettläkarveckor inom sjukvården i länet.

”Hoppas det löser sig”

Landstingsledningen jobbar nu med att bemanna med stafettläkare vid Kåge-Moröbacke hälsocentral. Det skulle då betyda att minskningen av antalet stafettläkare inom andra delar av landstinget måste bli än större om målsättningen ska klaras. Statistiken för årets två första månader visar inte på någon minskning 313 stafettläkarveckor förra året har blivit 318 i år. Även räknat i pengar har kostnaden ökat, från 34,5 miljoner kronor under första kvartalet 2015 till 38,9 miljoner under första kvartalet i år. Det innebär en ökning med 13 procent.

– Vi måste tro och hoppas att situationen på sikt ska lösa sig, men det är just det som är dilemmat för oss. Vi kan inte säga nej till vård. Vi har en lagstiftning som säger att vi ska ge vård, säger Peter Olofsson landstingsråd och högst politisk ansvarig för sjukvården i Västerbotten.

Ingen nappar

Annika Larsson, verksamhetschef vid Kåge-Moröbacke hälsocentral, har fått veta av landstinget att hon själv nu kan börja ”ragga” stafettläkare, en sak som landstingets bemanningsbyrå normalt sköter. Än har hon inte fått något napp.

– Situationen är väldigt bekymmersam i hela Skellefteå. Det är oerhört dålig tillgång på distriktsläkare och det gäller inte bara vår enhet, utan det är en lika tuff situation på andra hälsocentraler i Skellefteå, säger Annika Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.