Foto: SVT

Tunga namn sågar regionutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Storregionerna skulle splittra Sverige. Det menar fyra före detta landshövdingar som idag sågar förslaget på regionindelning på DN Debatt.

De fyra toppolitiker som  skrivit debattartikeln i DN menar att förslaget till regionindelning riskerar att skapa en federation med sex delstater som skulle splittra nationen och lämna stora delar av landet utan statlig närvaro.

”Vårt entydiga råd är därför att lägga också det nu aktuella utredningsförslaget till handlingarna”, skriver de på DN Debatt.

Fel utgångspunkt

Debattörerna menar också att själva utgångspunkten för ny regionindelning är helt fel. De menar att man måste skilja på hur man ska organisera sjukvården och hur man ska organisera den statliga förvaltningen. De skriver att även om sjukvårdens organisation måste ses över, så är det inte säkert att all annan regional förvaltning ska skötas på samma sätt.

Tunga politiker

Det är tunga namn som i dagens DN sågar det förslag på regionsindelning som lagts fram.  Det är socialdemokraten Björn Rosengren, centerpartisten Per-Ola Eriksson och folkpartisterna Birgit Friggebo och Ingemar Eliasson, som ryter ifrån. Alla har haft tunga politiska uppdrag, bland annat som landshövdingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.