Det råder långa bilköer efter olyckan. Foto: SVT

Två lastbilar i krock på E4 – totalstopp i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Två lastbilar har kolliderat på E4 i höjd med östra Kinnbäck norr om Åbyn. Det rådde totalstopp i trafiken under flera timmar.

Larmet inkom till SOS alarm vid 12.20-tiden på onsdagseftermiddagen om att trafikolyckan inträffat och att flera fordon skulle vara inblandade. Trafikverket meddelar att E4 kommer vara avstängd fram till klockan 17 på eftermiddagen. Larmcentralen uppger att det är väldigt halt på platsen och rör sig om en halkolycka.

– En lastbil har fått sladd och då har en annan lastbil åkt in i det fordonet. Nu står ena lastbilen i diket medan den andra står kvar mitt på vägen, säger man vid larmcentralen.

Där uppger man också att det för tillfället är totalstopp i norrgående riktning och delvis stopp i södergående riktning. En deltidskår från Skellefteå räddningstjänst samt Piteås räddningstjänst är på plats. Även polis och ambulans är på olycksplatsen.

Bilkö på E4:an från förra året. Foto: SVT

Vägen avstängd i flera timmar

Trafikverket meddelar att vägen är avstängd och det kommer att vara totalstopp i båda riktningarna under räddningsarbetet. Arbetet beräknas vara klart klockan 14, men tiden är preliminär.

På SOS alarm säger man att ingen person kommer att behöva föras med ambulans från platsen.

– Det är fortfarande totalstopp i trafiken i norrgående körriktning. I södergående har man börjat släppa på trafiken en del, men om lastbilarna kommer att behöva bärgas kommer trafiken helt att stängas av igen, sa Caroline Henriksson, regional produktionsledare på SOS alarm, vid 13.35-tiden.

Långa bilköer

Enligt SVT:s reporter på plats är det långa bilköer på E4 och den enda mötande trafiken har varit en ambulans som kört förbi samt bärgningsbilen som kört i motsatt fil.

– En bärgningsbil har åkt mot olycksplatsen och en ambulans därifrån. De verkar använda det vänstra körfältet för räddningsarbetet, säger SVT:s reporter Robert Tedestedt och fortsätter:

– Det är svinhalt på vägen och kön blir bara längre och längre.

Det fortsätter att vara totalstopp i trafiken under räddnings- och bärgningsarbetet.

Bärgningsbilen fick använda det vänstra körfältet för att ta sig fram. Foto: SVT

Bilister kör mot trafiken

Trafikradion rapporterar att trafiken nu leds om via väg 501 mot Hemmingsmark, väg 893 mot Byske och väg 502 mot Blåfors. Trots det sitter många bilister fortfarande fast, och flera trafikanter har nu börjat ta sig ur kön genom att köra tillbaka mot trafiken

– Bilisterna ger upp och trixar sig ut på minimalt utrymme, vänder och kör tillbaka i omkörningsfilen i fel riktning, rapporterar SVT:s reporter Robert Tedestedt.

Vid 16-tiden meddelade trafikradion att vägen öppnats för trafik igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.