Södra Sytertoppen till vänster, norra till höger. I det här fjällmassivet saknas kvinnorna sedan fredagskvällen. Arkivbild. Foto: Sam Hedman

Två personer fast på fjäll i Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor som igår gav sig ut på fjälltur i Hemavanområdet kom aldrig ner från fjället. Igår kväll inleddes en fjällräddningsinsats som pågick under natten och lördagsförmiddagen. Men vid 10-snåret var de återfunna.

”Om ni inte är tillbaka innan en viss tid så kommer jag ringa fjällräddningen”, så sade stugvärden till kvinnorna i 40-45 årsåldern innan de gav sig ut från Viterskalsstugan några kilometer norr om Hemavan, mot Syterskalet och vidare mot Sytertoppen, en av Västerbottens läns högsta fjälltoppar.

Vid 19.30 tiden på fredagskvällen inleddes sedan en fjällräddningsinsats, då de inte återvänt.

– Det är svårt att veta om någon är i nöd när vi inte hört nåt från dem, men det är dålig täckning i området och även om det är vana personer som är ute på fjället, så vi har startat en fjällräddning, säger Maria Forsberg vid polisens regionledningscentral i Umeå.

Helikopter sökte

En civilhelikopter hjälpte då fjällräddningen, men hittade ingen. Fjällräddningen hade under lördagsförmiddagen svårt att få upp en helikopter i luften på grund av dimma i området. Men det skulle visa sig att den inte behövdes.

Den här historien fick ett lyckligt slut vid 10-tiden på lördagsförmiddagen då kvinnorna själva återvände till Viterskalsstugan i Hemavan.

”De ska vara okej enligt stugvärd. Oklart i skrivande stund varför de blev kvar på fjället under natten”, skriver polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.