Foto: SVT

Stackgrönnanskolan och Auraskolan kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är utredningen av framtidens skolstruktur i Skellefteås område öst klar. Det finns tre olika förslag och i alla förslag läggs Auraskolan och Stackgrönnanskolan ner.

Skellefteå kommun har sett över sin skolstruktur i område öst och kommit fram till att stora förändringar behövs för att anpassa skolorna till framtiden. Bland annat ser man att det finns för många små skolor och det är redan klart att man ska bygga en ny stor skola, Floraskolan, på Morön.

Auraskolan läggs ner

Men det krävs fler förändringar och för- och grundskolenämnden har nu tre alternativa förändringsförslag att ta beslut om. Gemensamt för alla är att Auraskolan läggs ner och barnen flyttas till Örjansskolan, samt att Stackgrönnanskolans barn flyttas till Bergsbyskolan.

Alla alternativ möjliga

I utredningen har den så kallade skolstrukturgruppen tittat på lärande, ekonomi och samhällsplanering, och gjort en bedömning för var och ett av de tre alternativen. I ett alternativ finns fem grundskolor kvar i området, i de två andra blir det fyra grundskolor, men då finns istället skillnader på vilka som blir så kallade F-6-skolor och vilka som blir F-9-skolor.

Gruppen konstaterar att alla tre alternativ är möjliga att genomföra, men att alla också har en del brister. Nämnden kommer att sammanträda på onsdag den 14 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.