Foto: Räddningstjänsten

Spärrade av E12 efter villabrand i Umgransele

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 20.45 kom ett larm in till SOS alarm om en villabrand i Umgransele utanför Lycksele. Det brann i taket och flera djur befann sig inne i byggnaden. När räddningstjänsten kom till platsen var villan helt övertänd och gick inte att rädda och E12 spärrades av för att minimera spridningsrisken.

Larmet kom in till SOS alarm klockan 20.45. Enligt uppgifter till SOS alarm brann det i taket på tvåplansvillan.

Räddningstjänst, polis och ambulans åkte till platsen, men enligt larmcentralen var det ingen människa som befann sig i villan. Däremot ska både flera hundar och katter ha befunnit sig i huset.

– Paret som bodde i villan var hemma då det började brinna, men de upptäckte själva branden och kunde larma. Sex hundar och några katter befann sig också i villan. Hundarna klarade sig, men några katter saknas fortfarande, säger räddningschefen Ulf Axelsson.

Räddningstjänsten spärrade av E12

När räddningstjänsten anlände till platsen var villan fullständigt övertänd och det konstaterades snabbt att den inte skulle gå att rädda.

– Då vi kom fram var det full fyr. Det brann något så fruktansvärt och det fanns ingen möjlighet för oss att rädda villan, säger Ulf Axelsson.

Åtta man från räddningstjänsten arbetade med att kontrollera branden. De spärrade av E12 förbi platsen på grund av värmen från branden och försökte på så sätt begränsa att elden spred sig.

Vid 21.30-tiden på måndagskvällen informerade polisen om att alla människor var ute ur villan, men några katter saknades.

Kontrollerar branden dagen efter

Vid 05.30-tiden på tisdagsmorgonen hade inringare hört av sig till larmcentralen då de såg hur det fortfarande glödde från den nerbrunna villan. Den regionala operationsledaren vid SOS alarm meddelar att det kommer att fortsätta att glöda ett bra tag, men att det inte finns någon spridningsrisk och att räddningstjänsten kommer att vara på platsen och kontrollera branden under dagen.

– Det är bara rester kvar av villan som ligger där och pyr nu, säger Ulf Axelsson.

Ingen brottsmisstanke efter branden

Polisen är inkopplad i händelsen, men enligt jourhavande förundersökningsledare Tobias Gustafsson så finns det ingen brottsmisstanke.

– Vi vet inte brandorsaken ännu, men vi misstänker inte att det är något brott som ligger bakom, säger han.

Så sent som för två dagar sedan totalförstördes en annan villa i Västerbotten. Den gången var det en villa i Fromheden i Norsjö som inte gick att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.