Umeå får ny solkarta

Uppdaterad
Publicerad

Umeå är en av de drygt tio kommuner i Sverige som nu fått en egen typ av avancerad solkarta som kan ge information till en fastighetsägare om vilken potential just deras hus har för att producera solenergi.

Kartan är webbaserad och interaktiv och bygger på Lantmäteriets karta och SMHI:s solinstrålning.

– Vi har gjort den tillsammans med kommunen för att kunna se vilken potential olika tak i stan har för att kunna ta emot solenergi, berättar Eva Lendic-Edlund som är vd för elhandeln vid Umeå Energi.

Zoomar och mäter

Konkret går det till så att när en villaägare skriver in sin adress så sker en inzoomning på just det taket.

– Jag kan direkt få svar på hur stor solcellsanläggning jag får plats med, och förutom storleken på taket har det ju att göra med höjd, riktning och väderstreck, förklarar Eva Lendic-Edlund och fortsätter:

– Hur mycket solenergi jag kan producera under ett år får jag också ett direkt svar på.

Kan minska elförbrukning

Förhoppningen på sikt är att man också ska kunna ge prognoser så att husägaren på förhand vet när en till exempel kan köra tvättmaskinen på solel.

– Det här är en möjlighet för alla både stora och små konsumenter att vara delaktiga i utbyggnaden av förnyelsebar energi och också att spara el genom att man helt enkelt kan minska sin egen förbrukning, säger Eva Lendic-Edlund som ser mycket stora möjligheter för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.