Äldrevården i Umeå missar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick Umeå kommun pengar för att bemanna upp äldrevården. Men nu måste kommunen betala tillbaka 5,3 miljoner kronor till staten.

2015 beslutade regeringen att ge öronmärkta pengar till kommunerna för att bemanna upp äldreomsorgen. Men flera kommuner misslyckades att använda pengarna.

I Västerbotten var Umeå sämst och av de 8,6 miljoner kronor kommunen fick måste man nu betala tillbaka 5,3 miljoner kronor.

”Väldigt tråkigt”

– Det var väldigt tråkigt. Jag såg att det var så över hela sverige. Jag hoppas nu att kommunen använder pengarna som de får nu till personal, säger Maria Eriksson, undersköterska på Dragonens äldrecenter i Umeå.

Det var under andra halvåret ifjol som kommunen fick pengarna.

Lyckades inte hitta personal

Anledningen till att bara en liten del användes var att kommunen inte lyckades hitta personal.

– Det pågick rekrytering under hela hösten och alla gjorde så gott dom kunde för att få tag på personal. Men det var så pass svårt att det gick inte helt enkelt. Säger Malin Sundbom, verksamhetschef vård- och omsorgsboenden i umeå kommun.

Köper inte förklaringen

Men facket tycker inte den förklaringen håller.

– Även om det är svårt att rekrytera undersköterskor så har ju kommunen en massa vikarier. Varför ger inte kommunen dom fast anställning, menar kommunal Umeås ordförande Alejandro Caviedes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.