Foto: SVT

Umeå universitet klättrar i anseende

Publicerad

Umeå universitet klättrar i anseende och har tagit ett rejält kliv uppåt i en av de mest prestigefulla universitetsrankningarna i världen.

Läsåret 2014–2015 hamnade universitetet på plats 351–400 i Times Higher Educations rankning av världens universitet, vilket var bra nog. Men i den senaste rankingen har Umeå klättrat avsevärt högre.

Universitetet avancerar till plats 251–300 i rankingen som räknas som en av de mest prestigefulla universitetsrankningarna i världen.

– Att vi klättrar så pass många placeringar är mycket glädjande, och att återigen rankas bland världens 300 främsta universitet är ett gott betyg, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet i ett pressutlåtande.

Viktigt för anseendet

Tidigare i år rankades Umeå universitet på plats 51 bland the bästa hundra universiteten i världen under 50 år av Times Higher Educations.

– Studenter och deras familjer, akademiker, universitetsledare och likaså regeringar litar på resultatet av THE World University Rankings. Att Umeå universitet når plats 251–300 i världen är en fantastisk prestation värd att fira, säger Phil Baty, redaktör på Times Higher Education Ranking.

I toppen på listan finns California Institute of Technology, följt av klassiska lärosäten som Oxford, Stanford och Cambridge.

Läs hela rankningen här.

Rankingen

Times Higher Education är en brittisk tidskrift som sedan 2004 årligen har publicerat ett världsomspännande rankningssystem över universitet. I denna rankning värderas de 800 främsta lärosätena baserat på 13 indikatorer grupperade i fem områden: utbildning, forskning, citeringar, forskningsintäkter från industrin och internationalisering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.