Foto: SVT.

Umeådoktors film förbjöds – visas nu i tv

Publicerad

På måndagskvällen uppmärksammas Umeå universitets hedersdoktor Denis Mukwege i en dokumentärfilm i Kunskapskanalen.

Denis Mukwege är världskänd för att sitt arbete med att hjälpa kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld och har nominerats bland annat till Nobels fredspris. När han besökte Umeå universitet i höstas berättade han att grunden till det sexuella våldet är konflikter rörande mineralinnehav i bland annat mobiltelefoner och datorer.  I en dokumentär i Kunskapskanalen klockan 21.50 följer filmteamet hans arbete.

Filmen förbjöds att visas

Det är regissören Thierry Michels som gjort filmen, som handlar om Denis Mukweges arbete med att läka psykiska och fysiska skador efter våldtäkter. Men Kongo-Kinshasas medieminister förbjöd filmen från att visas med motiveringen att den avsiktligt skadar och svärtar ner bilden av landets militär. Regeringens förbud av filmen har tolkats som ett försök att tysta Denis Mukwege. Han har varit öppen i sin kritik av regeringen och krävt att skyldiga åtalas och rättvisa skipas.

Denis Mukwege utsågs 2010 till Medicine hedersdoktor vid den medicinska fakulteten, Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.