Katarina Barruk på scenen under Umefolk. Foto: Sune Grabbe

Unga artister lyfter den samiska kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får allt fler unga samiska artister som blir kända i allt vidare kretsar. En av dem är Katarina Barruk som spelade under helgens folkmusikfestival Umefolk.

Katarina Barruk, som i helgen som enda samiska akt uppträdde på en av Sveriges största folkmusikfestivaler Umefolk, tror att samer börjat ta för sig mer men också att acceptansen i samhället blivit större. Och för henne är det självklart att sjunga på umesamiska.

– Det är ju mitt språk, så det faller som naturligt att jag vill göra musik på mitt språk, säger hon.

”Vi har splittrats lite grann”

På lördagen jojkade även Jon Henrik Fjällgren återigen i melodifestivalen. Hans nya jojk ”Vi är starka”, som framfördes som mellanakt under deltävlingen i Gävle, har ett medvetet budskap.

– Med den jojken vill jag visa att vi som folk, samiskt folk, skulle vara enormt starka om vi höll ihop. För jag tycker vi har splittrats lite grann. Så jag tror att om vi börjar kämpa med varandra så kommer vi klara av framtiden, berättade han för Sameradion & SVT Sápmi inför tävlingen.

Vill lyfta samiska språket

För Katarina Barruk finns det också en viss medvetenhet bakom valet att sjunga på umesamiska.

– Jag tycker att det samiska språket ska få en högre status, det är viktigt att lyfta fram det.

Hon får ofta reaktioner som: ”jag förstår inte vad du säger, men jag förstår ändå vad du menar”.

– Det är ju där som musiken och jojken kommer in som ett uttrycksmedel och det är den som når fram om inte orden räcker till, säger Barruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.