Foto: SVT.

Snart släpps vänligt dataspel

Uppdaterad
Publicerad

I juni förhandsvisades delar av det vänliga dataspelet Unravel. Från nästan ingenstans blev den lilla dataspelsstudion Coldwood från Umeå världskändisar. Nu återstår bara detaljer innan spelet är klart att släppas.

Spelvärlden är idag en jätteindustri, där många av de stora titlarna har våldsinslag. Men det finns utrymme för andra typer av spel; sport- och plattformsspel och kreativa spel.

På världens största spelmässa E3 i Los Angeles tog Unravel i juni i år hela spelvärlden med storm. Hur den färdiga versionen av Unravel tas emot återstår att se, men idén om ett vänligt plattsformsspel med en garnfigur har skapat mycket uppmärksamhet.

– Det är ett spel som ger sig lov att vara fint och vänligt. Det är inte det enda spelet som gör det, men det är ändå lite sällsynt, säger Coldwoods creative director Martin Sahlin.

Relationer i fokus

Spelet har fått enormt mycket uppmärksamhet efter presentationen på E3. Fans skickar in egna bilder på huvudfiguren Yarny till spelstudion. På olika nätverk i sociala medier sprids förväntansfulla kommentarer.

– Det här skiljer sig från spel som har mer våldsinslag. Här handlar det om viktiga relationer och vad som händer när vi kommer långt bort från varandra. Kanske är det en tanke som tilltalar många idag, säger Annakarin Nyberg, forskare i informatik på Umeå universitet.

”Ganska mäktigt”

Spelstudion lägger just nu sista handen vid spelet som ska lanseras efter årsskiftet av stora spelföretaget Electronic arts. För Coldwood, som med sina 14 anställda är ett litet företag i den miljardindustri som dataspel är idag, har Unravel inneburit ett lyft.

– Det har varit mycket av en nytändning för många av oss. Vi har hållit på ganska länge men vi har aldrig gjort något känts som oss, från hjärtat. Det är det vi fått göra nu, och det har varit ganska mäktigt, säger Martin Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.