Arkivbild från premiäråret. Foto: SVT

Ute på hal is med Tavelsjö AIK

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en storsatsning på isbanan i Tavelsjö i vinter. Med ny maskinpark och nya idéer hoppas Tavelsjö AIK att fler ska upptäcka sporten.

Efter succén förra året med flera hundra åkande per dag på isbanan i Tavelsjö så väljer föreningen att köpa in en ny maskinpark och expandera banan. Mattias Bornerberg som sitter i Tavelsjö AIK:s styrelse började redan i slutet av förra säsongen att ringa runt till olika sponsorer och har nu till slut lyckats fixa två nya fyrhjulingar, en jordbrukstraktor och en traktor till summan av 800 000 kronor.

– Det är mycket pengar för en sådan liten förening, men jag kan nästan säkert säga att det kommer att bli en succé. Vi såg förra året hur populär banan var. Vi har pratat med andra kommuner som har isbanor och på så sätt fått nya tips och idéer på hur vi ska göra banan bättre, säger Mattias Borneberg.

Lättare för studenter

Ett av tipsen från de andra isbanorna var att ploga en cirka 20 meter bred bana, det för att göra isen lättare så att den flyter upp en bit i mitten, på så sätt slipper man vatten på isbanan. Banan kommer i år att sträcka sig 20 kilometer i en åtta runt Tavelsjön. Föreningen har även fått pengar från Umeå kommun för att anordna bussresor för studenter och andra människor som inte har tillgång till bil.

– Det kommer troligtvis att gå en buss varje lördag under högsäsongen, det är flera personer som hört av sig om hur man tar sig hit utan bil. Vi hoppas att det här kan vara en lösning på det, bussen kommer så klart att vara gratis, säger Mattias Borneberg.

”En härlig känsla”

När banan hade säsongspremiär förra året besöktes den av 300 till 500 besökare per dag, nu hoppas Mattias Borneberg på minst lika många.

– Det känns fantastiskt kul, jag är säker på att det kommer komma många besökare. Det känns som att vi byggt en bana som alla gått runt och väntat på, det är en härlig känsla, säger Mattias Borneberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.