Foto: TT

Utreder ny mottagning för prostitution

Uppdaterad
Publicerad

En utredning har startats inom Umeå kommun för att se över om man kan genomföra insatser mot prostitution och människohandel.

Det är individ- och familjenämnden som har gett förvaltningen i uppdrag att se över om det finns möjlighet att införa stöd till personer utsatta för människohandel, och till minderåriga som har sex mot ersättning. Att starta en mottagning för köpare av sexuella tjänster ska också ses över.

– Detta är ett initiativ socialtjänsten kan ta nu när det gäller det prostitution. Jag vill att vi gör detta i väntan på den kommunövergripandande handlingsplanen mot våld som blir klar i höst. Umeå behöver omgående vidta åtgärder mot prostitution och människohandel, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden i ett pressmeddelande.

Mottagning skulle erbjuda rådgivning och stödbesök

KAST-mottagningar, benämningen på mottagningen, finns ofta i storstadskommuner, och nu undersöks möjligheterna för att starta en även i Umeå kommun. En KAST-mottagning erbjuder vanligen den som vill sluta köpa sex anonym rådgivning och stödsamtal och besök.

– Uppdraget är brett och hur vi organiserar detta inom socialtjänsten är en fråga som kvarstår. Flera verksamheter inom Centrum mot våld skulle vara naturliga bärare av dessa frågor. Det viktigaste nu är dock att vi inte tappar tempo i att bygga upp ett stöd, säger Andreas Lundgren(S), ordförande i Individ- och familjenämnden i ett pressmeddelande.

Utredningen återkopplas i augusti

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån till eget yrkande bland annat gällande att dessa stödinsatser ska samlas under Centrum mot våld.

Utredningen med insatser mot prostitution och människohandel ska återkopplas till nämnden i augusti 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.