Foto: SVT

Vänskap över språkgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Norra Korsholms skola utanför Vasa i Finland. Här sker undervisningen på svenska och de allra flesta eleverna har svenska som sitt modersmål. Men kommunen är tvåspråkig och skolan arbetar medvetet för att skapa en positiv attityd till båda språken.

– Vi har både svenskspråkiga, tvåspråkiga och finskspråkiga familjer som har sina barn här, berättar rektorn Robert Backman.

På senare år har spänningarna kring det svenska språkets berättigande ökat i Finland. Sannfinländarnas framgångar, med negativ syn på svenska språkets berättigande, anses ha spätt på svenskhatet och polariseringen. Men Finland är enligt grundlagen ett tvåspråkigt land.

I mer än 600 år var Finland en del av Sverige, men från att ha varit en på fem, har de svensktalandes andel av befolkningen minskat till en på 20. En minoriet som bor längs södra kustremsan och i Österbotten. I övriga delar av landet dominerar finskan. Några städer, till exempel Vasa, är tvåspråkiga.

”Det var pinsamt till en början”

Skolan i norra Korsholm blev kontaktad av en purfinsk skola i karelen, nära ryska gränsen, som ville ha i gång ett utbyte med en svenskspråkig skola. Korsholm svarade kyllä, och femteklassarna åkte iväg en vecka med sina lärare de 52 milen till Nittylahti skola i Joensuu.

– Jag har aldrig varit så långt österut, säger eleven Mirella Nese.

– Det var pinsamt till en början, när vi inte förstod varandra. Sedan gick det bättre, säger eleven Axel Nyqvist.

– Och det var roligt att träffa personer, och att lära sig mer finska, säger eleven Ebba Burman.

– Vi bodde i familjer och det var roligt, säger eleven Leo Lahtinen.

Reser till Karelen om ett halvår

Utbytet med hela kursveckor hos varandra har skapat vänskapsband och ökat förståelsen över den skarpa språkgränsen.

– Båda språken är vinnare i det här projektet. Gensvaret är mycket positivt både bland elever, föräldrar och lärare, säger rektorn Robert Backman i Korsholm, som hyllar samarbetet med kollegerna i Joensuu.

Alla femmor har nu blivit sjätteklassare och utbytet med finskspråkiga skolan i norra Karelen ligger ett halvår bort i tiden.

– Man kan ju besöka fler platser i Finland nu när man kan bättre finska, reflekterar eleven Ebba Burman.

Historisk fakta

Finland var en del av Sverige i drygt 600 år. När området blev en del av Ryssland efter kriget 1809 talade var femte person svenska.

Både finska och svenska är nationalspråk, befästa i grundlagen, men idag har de svensktalandes andel minskat till en på tjugo.

Minoriteten på 290 000 svensktalande bor huvudsakligen på Åland och nära kusten i Åboland och Österbotten, där några av de mest svenskspråkiga kommunerna i världen finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.