Vårbruket försenas av vätan

Publicerad

Vi är inne i den sista veckan i maj och då brukar vårbruket i Västerbotten vara som intensivast. Men hittills har varken korn eller potatis kommit i jorden. Det är alltför blött för att ta sej ut på åkrarna.

– Normalt brukar vi sått ungefär hälften kring den 26 maj, nu har inte kört harven en enda meter. Vi kommer oss inte ut på åkrarna, konstaterar mjölkbonden Alfred Olofsson i Ersmark, norr om Skellefteå.

Kågedalen är ett av Västerbottens intensivaste jordbruksdistrikt, känt för sina välarronderade gårdar och lätta jordar, som medger ett tidigt vårbruk. Ibland har det såtts korn kring den 1 maj och satts potatis kort därefter.

För blött

Denna vår ligger högar med gödsel och väntar på att spridas på blivande korntegar, men nu talar vattenfyllda traktorspår sitt tydliga språk.

– Det är alldeles för blött att köra. I bästa fall går det att plöja på de torrare markerna.

För mjölkbonden Alfred Olofsson i Ersmark börjar tiden bli knapp. 160 hektar prima åkermark väntar på att sås med korn och gräsfrö. Stora fordervärden står på spel. Att köpa in motsvarande mängd foder, som han själv ämnar bärga, rör sig om miljonbelopp.

– Vi har fjorton dagar på oss nu att så, annars blir det för kort om tid för att kornet ska hinna mogna. Vegetationsperioden är för kort här uppe, förklarar Alfred.

Prognoserna dystra

Sol och värme är vad bönderna behöver, men prognoserna talar ett annat språk.

– Regn i åtta dagar av tio den närmaste tiden, vissa dagar 30 mm regn, säger rapporten.

När björklöven är stora som musöron är det hög tid att så, säger de gamla visdomsorden. Men Alfred Olofsson förtröstar på ett annan talesätt

– Förr sa man april våt och maj kall, fyller bondens lador all. Jag vet inte om det stämmer än. Till hösten vet vi, säger Alfred Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.